Brassica campestris L. eller raps är en ettårig växt som blir upp till 60-140cm. Mycket typiskt för det europeiska området. Vegetabilisk olja erhålls genom kallpressning av dess frön och efterföljande filtrering.
Vegetabilisk olja har en blekgul färg och en lätt svavelaktig lukt. Dess grad av dermal absorption är medelhög.
Även om det en gång var rikt på euricinsyra, har vi idag olika typer med låga halter av denna fettsyra som används i livsmedelsindustrin.
Innehåller essentiella fettlösliga vitaminer, mineraler och ett högt innehåll av alfa-linolensyra.
Som man kan se i lipidprofilen finns det en proportion mellan omega 3, omega 6 och omega 9 fettsyror, vilket gör det mycket intressant som ett näringstillskott av dessa essentiella fettsyror.
Användningsområden och tillämpningar:
Kosmetisk användning:Rapsolja används ofta i kosmetika på grund av sin speciella lipidprofil, vilket gör den högt värderad för kosmetiska ändamål, massage och hudnäring. Rekommenderas för både baby och vuxen hud.
Massagesynergier, närande ansikts- och kroppsoljeserum och användning vid beredning av macerationer för terapeutiska ändamål utvecklas.
Oral användning:
Rapsolja används ofta i matlagning. Perfekt för sallader, ångkokning, stekning eller att göra majonnäs.
På grund av dess sammansättning av essentiella fettsyror, vitaminer och andra näringskomponenter tillskrivs det fördelar för det kardiovaskulära systemet.