Denna orientaliska svamp matar försvaret och skyddar hjärtat. Det är en vacker saprofytisk svamp som växer på sönderfallande material, framför allt ek, men även eukalyptus, bok eller stenek, och som uppskattar varma och fuktiga bergsområden för att utvecklas.
Stjärnnäringsämnena i shiitake är vissa typer av kolhydrater. De innehåller den högsta mängden fibrer av alla odlade svampar. En viktig del av denna fiber består av kitin, som hjälper till att fixera och eliminera fetter och kolesterol i tarmen, och beta-glukaner som lentinan eller LC11, som studeras för sina många fördelar. Fruktooligosackarider, ovanliga i kosten, utövar också en prebiotisk effekt. Dess proteiner, även om de är måttliga, är ganska balanserade i essentiella aminosyror. Fetterna är magra, nästan obefintliga, vilket gör den väldigt lätt. De är också fetter av god kvalitet.
Bland vitaminerna i färska shitakes förekommer de i grupp B nästan uteslutande, särskilt B2, B3, B5, B6 och B9. Och bland mineralerna sticker dess bidrag av koppar ut, som stärker immunförsvaret och bekämpar inflammatoriska processer, och selen, som har antioxidantverkan. Mangan och zink representerar också goda bidrag och i mindre utsträckning järn, magnesium, fosfor och kalium.
Hur man använder:
Ta 2 till 6 kapslar om dagen före frukost, lunch och middag.