Denna orientaliska svamp ger näring åt försvaret och skyddar hjärtat. Det är en vacker saprofytisk svamp som växer på ruttnande ämnen, särskilt ek, men även eukalyptus, bok och stenek, och trivs i varma, fuktiga bergsområden.
Stjärnnäringsämnena i shiitake är vissa typer av kolhydrater. De innehåller det högsta fiberinnehållet av alla odlade svampar. En betydande del av denna fiber består av kitin, som hjälper till att binda och eliminera fetter och kolesterol i tarmen, och beta-glukaner som lentinan och LC11, som studeras för sina många fördelar. Fruktooligosackarider, som är sällsynta i kosten, har också en prebiotisk effekt. Dess proteiner, även om de är måttliga, är ganska balanserade i essentiella aminosyror. Fetterna är minimala, nästan obefintliga, vilket gör den väldigt lätt. Dessa är också fetter av god kvalitet.
Bland vitaminerna i färska shitakes förekommer de från B-gruppen nästan uteslutande, särskilt B2, B3, B5, B6 och B9. Och bland mineralerna utmärker sig dess bidrag av koppar, som stärker immunförsvaret och bekämpar inflammatoriska processer, och selen, som har antioxidantverkan. Mangan och zink representerar också goda bidrag och i mindre utsträckning järn, magnesium, fosfor och kalium.
Bruksanvisning:
Ta 2 till 6 kapslar dagligen före frukost, lunch och middag.