Sylt är produkten som kommer från kokning av hackad eller fruktkött (huvudkomponenten i denna produkt).
Med tillsats av socker och/eller sötningsmedel tills en halvflytande produkt med tjock konsistens erhålls.
Ur näringssynpunkt är det värt att lyfta fram:
Huvudkomponenten i traditionell sylt är kolhydrater, särskilt sockerarter (60-65%), varav ungefär en tiondel kommer från frukten.
Socker fungerar som ett konserveringsmedel och är främst ansvarig för dess höga energiinnehåll.
Det är värt att lyfta fram det lägre kolhydratinnehållet i sylt gjord med fruktos och/eller sötningsmedel.
Detta är 35-40 % när det gäller sylt gjord med fruktos, och ungefär 20 % i de som är gjorda med fruktos och sötningsmedel.
När det kommer till sylt utan någon typ av socker som används i deras beredning, sjunker innehållet av detta näringsämne till värden i storleksordningen 5-6% som kommer endast från frukten.
Angående vitaminer och mineraler: Mineraler finns kvar i betydande mängder medan vitamininnehållet är minimalt.
Vitamin C, som är majoriteten i frukt, förloras till stor del under tillagningsprocessen.