Kakao är frukten av trädet från familjen Esterculiaceae, Theobroma cacao.
Kakaobönor innehåller 10 % protein, 30 % kolhydrater och 55 % fett.
Dess rikedom på vitaminer och mineraler sticker ut: 100 gram kakao innehåller cirka 1000 mg kalium, 650 g fosfor, 400 mg magnesium, 100 mg kalcium och betydande mängder andra mineraler som järn och natrium.
Den har också vitaminer B1, B2, niacin och vitamin E. På grund av sin fetthalt av vegetabiliskt ursprung har den en hög andel fleromättade fettsyror.
Den innehåller ett ämne med en lätt stimulerande effekt, teobromin, en alkaloid som liknar koffein som finns i ungefärliga mängder av 1,5 %.
Det skiljer sig från koffein genom att det är mer urindrivande och mindre spännande. Även om vissa kakaovarianter också innehåller koffein
Natura Santiveri kakaopulver är en produkt som är analog med de befintliga kakaopulver på marknaden, där socker har ersatts med fruktos i sin produktion.
Av denna anledning kan detta preparat tolereras perfekt av diabetiker, utan att smaken på något sätt skiljer sig från liknande produkter på marknaden.