Lakrits är en rot, den används som smak- och sötningsmedel i branschen. Lakritspulver (Glycyrrhiza glabra) är lakrits som har torkats och förvandlats till pulver, vilket är en helt naturlig ingrediens.
Lakritsrot är en av de mest använda medicinska örterna världen över och den mest använda örten inom kinesisk medicin, och även i andra kulturer för sina magnifika egenskaper. Den användes av egyptierna. Stora mängder av denna rot hittades i kung Tuts grav för hans resa till livet efter detta. Dioscides, på sina resor med Alexander den Store, rekommenderade att hans trupper skulle bära lakrits för att motstå de långa marscherna, såväl som för törst i de torra områdena. På medeltiden togs det för att lindra de negativa effekterna av mycket kryddig eller överkokt mat. I en nyligen genomförd undersökning av fytoterapeuter klassades lakrits som den viktigaste örten som används. Ett svindlande antal kinesiska örtformler (över 5 000) använder lakrits. Dess första dokumenterade användning går tillbaka till tiden för det stora växtbaserade Kina, omkring 190 e.Kr., men det användes säkert många århundraden tidigare.
Kulinariska användningsområden:
- Perfekt i både söta och salta tillredningar, som lakritsglass, sötlakritsbröd, pumpakex och även smoothies och shakes.