Maranta rot eller arrowroot i dess engelska namn kommer från rhizom av en tropisk växt från vilken dess stärkelse utvinns. Det är en typ av stärkelse som är mycket effektiv som förtjockningsmedel, färglös och praktiskt taget smaklös.
Det är mycket matsmältningsförmåga. Det används i alla typer av recept där vi vill tjockna eller till och med gelatinisera en vätska. Det ser ut som ett mycket ljust vitt pulver och när det väl har lösts upp i vätska är det färglöst. Det är praktiskt taget intetsägande så vi kan använda det i salta recept men också för att göra söta rätter som gelé eller krämer. Den stelnar vid lägre temperaturer än annan stärkelse och, till skillnad från majsstärkelse, motstår den syror bra. Det är också ett mer lämpligt förtjockningsmedel om såsen eller soppan som vi ska tjockna med den ska frysa (såser förtjockade med majsstärkelse förblir grumliga om de fryser). Det används också för att göra glass, på grund av dess förmåga att förhindra bildandet av iskristaller.