Lila jamsrot kan användas till olika dessertrecept och för att smaksätta olika delikatesser som kakor, cupcakes, kakor, pajer, semlor, smoothies och glass. Den exakta ursprungsplatsen är okänd; man tror att den vanliga yam kommer från öarna i Indonesien. Knölarna är vanligtvis ljusa lavendel, därav det vanliga namnet, men kan ibland vara vita. Ibland förväxlas det med taron och sötpotatisen från Okinawa (Murasaki-Imo). Den lila jammen har en mild söt smak. Lila och blå mat är en utmärkt källa till näringsämnen. Dessa livsmedel får sin färg från antioxidanten Anthocyanin. De är näringsmässigt lika andra typer av potatis; de är rika på kolhydrater men låga på protein och fett.
NÄRINGSINFORMATION (per 100 gr) Energi 376 kj / 90 kcal. Fett 1 g. varav mättad 0,3 g. Kolhydrater 87 g. varav sockerarter 20 g. Fiber 3 g. Protein 6 g. Salt 0 g.