Kastanjen har alltid varit en mycket viktig frukt i våra förfäders kost, särskilt i den norra delen av vårt land. Faktum är att under medeltiden i södra Europa använde samhällen som bodde nära kastanjeskogar och som hade begränsad tillgång till spannmålsmjöl kastanjer som sin huvudsakliga kolhydratkälla. I århundraden har det varit en resurs för kelterna, kastanjen var brödträdet, det vill säga livets heliga träd. Kastanjer konsumeras på olika sätt och deras mjöl används också i stor utsträckning i bakning. Kastanjen är en av nötterna med lägst kalorivärde, och dess måttliga konsumtion rekommenderas starkt i viktminskningsdieter.
Perfekt för idrottare, barn och äldre, framför allt tack vare att det blir en intressant energikälla. För denna dygd är den också intressant för alla de människor som behöver extra energi, antingen för att de är fysiskt eller mentalt trötta. Mycket rik på olösliga fibrer, varför det är intressant när det gäller att bekämpa förstoppning. Fibern den ger är användbar för kroppen och dess mineraler främjar proteinsyntesen, vilket hjälper benen att vara i optimal kondition. Det är ett glutenfritt livsmedel och dess fetter är fördelaktiga utan att skada personer med högt kolesterol. På grund av sitt höga innehåll av viktiga näringsämnen är de underbara allierade för gravida eller ammande kvinnor. Kastanjer håller sockernivåerna balanserade och anses vara en mycket återställande mat.