Grönt bananmjöl är ännu inte vanligt förekommande i Europa. Men på platser där bananväxter är inhemska som Jamaica, Karibien och Afrika, används ofta bananmjöl istället för annat mjöl. Den kommer från den gröna bananen när den ännu inte är mogen, dess fruktkött är uttorkat för att användas som mjöl för bakning, och det är ett fantastiskt substitut för den som äter glutenfria produkter.
Medan rått bananmjöl har en lätt banansmak, har bakat bananmjöl faktiskt en ganska neutral och mild smak, vilket gör att du kan använda det till både söta och salta rätter.
Den innehåller resistent stärkelse. Resistent stärkelse är en typ av fiber och en fantastisk källa till prebiotika. Medan probiotika fyller vår tarm med en mängd olika bra bakterier, är det prebiotika som ger rätt bränsle för att hålla de goda bakterierna glada och bibehålla en hälsosam tarmflora. Prebiotika finns i många fibrösa livsmedel som frukt och grönsaker, men är särskilt fördelaktiga i form av den resistenta stärkelsen som finns i livsmedel som vit potatis och bananer (särskilt gröna bananer).