Kronärtskocka är en flerårig växt av familjen Asteraceae. Av medelhavsursprung är det en grödamutation, som under århundradena har splittrats från den vanliga tuberosen.
Den aktiva delen av denna växt är bladet, som innehåller fenolsyror, huvudsakligen caffeilkinsyror, bland vilka klorogen, kryptoklorogen, neoklorogen och cynarin (den huvudsakliga aktiva substansen); flavonoider och sesquiterpenlaktoner, bland andra aktiva substanser.
EGENSKAPER
Traditionellt har kronärtskocka använts i alla processer som är involverade i matsmältningen:
Eupeptisk verkan: främjar korrekt matsmältning.
Koleretisk: ökar gallproduktionen.
Cholagogue: främjar utdrivningen av galla.
Antiemetikum: förhindrar illamående och kräkningar.
Aptit: främjar aptiten.
Det har också visat sig minska kolesterol och triglycerider (och därmed bekämpa patogenesen av ateroskleros). Dess leverskyddande verkan kombineras med dess antioxidantkapacitet mot de fria radikalerna i dess naturliga polyfenoler.
HUVUDINDIKATIONER
Matsmältningsdyspepsi.
Kolesterol.
Bruksanvisning:
Ta 1-2 kapslar om dagen.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER
Administreras inte i fall av gallgångsobstruktion och kolik.