Mjölktisteln är en örtartad växt av familjen Asteraceae. Den kan identifieras på sina ljusgröna blad med taggiga lobuli och dess intensivt rosa blommor med högblad. Den aktiva delen av växten är fröna, rika på silymarin som är den huvudsakliga aktiva substansen i denna växt och består av olika molekyler av flavanolignaner. Den innehåller också flavonoider och andra viktiga näringsämnen, såsom steroler och slem.
Egenskaper
Milk Thistle har traditionellt använts som en antioxidant och antihepatotoxisk (förhindrar leverskador). Denna åtgärd uppnås genom:
Förhindrar intrång av giftiga ämnen i cellen: det modifierar dess yttre struktur. Stimulerande aktivitet hos de ämnen som främjar cellregenerering i levern, vilket är till hjälp för att motverka leverinflammation och för att gynna en korrekt leverfunktion. Dessutom neutraliserar Milk Thistle fria radikaler i organismen. Dess profylaktiska användning är effektivare än den terapeutiska när levern har skadats.
Erfarenheten har också visat dess användbarhet hos patienter med mag-tarmsjukdomar, minskar meteorism och lindrar spänningar och gasbildning i matsmältningskanalen, samtidigt som aptiten och fysisk kapacitet ökar. Det har också visat sig ha anti-kolesterol och anti-kolestatisk aktivitet.
Vägbeskrivning
1 eller 2 kapslar dagligen, med ett glas vatten.
Huvudindikationer
Antioxidant effekt.
Leverskydd.
Minskar kolesterolnivåerna i blodet.
Varningar
Interaktioner eller biverkningar har inte beskrivits.
Graviditet och amning: effekter har ännu inte beskrivits