Kronärtskockan är en flerårig växt av Asteraceae-familjen. Ursprungligen från Medelhavsområdet, är det en grödmutation som genom århundradena har delats från den vanliga tisteln. Den aktiva delen av denna växt är blad som innehåller fenolsyror, främst caffeoylkininsyror, inklusive klorogena, krypto-klorogena, neo-klorogena syror och cynarin (den huvudsakliga aktiva substansen); flavonoider och sesquiterpenlaktoner, bland andra aktiva föreningar.
Egenskaper
Traditionellt har kronärtskockan använts i alla processer involverade i matsmältningen på grund av dess:
Eupeptisk verkan: främjar korrekt matsmältning.
Koleretisk åtgärd: ökar gallproduktionen.
Cholagogue-åtgärd: främjar utvisning av galla.
Antiemetisk åtgärd: förhindrar illamående och kräkningar.
Aperitif action: främjar aptit.
Det har också observerats minska kolesterol och triglycerider i blodet (vilket förhindrar åderförkalkning). Dess leverskyddande verkan kombineras med de naturliga polyfenolernas antioxidantegenskaper mot fria radikaler.
Huvudindikationer
Matsmältningsdyspepsi
Minskar kolesterolnivån i blodet
Vägbeskrivning
1 eller 2 kapslar dagligen, med ett glas vatten.
varningar
Använd inte vid hinder av gallgångarna och kramperna.
Graviditet och amning: effekterna har ännu inte beskrivits