Fänkål är en växt med anisdoft som kommer från Medelhavsområdet vars frukt har intressanta matsmältningsegenskaper. Eterisk fänkålsolja, elanetol, verkar på spasmer, magsmärtor och tjocktarmssmärtor. Förhindrar tarmjäsning och gasbildning, förutom att stimulera matsmältning, salivutsöndring och mjölkproduktion under amning. Andra studier visar den svaga antimikrobiella aktiviteten hos fänkålsoljan. Redan användes av egyptierna som matsmältning, användes fänkål också, baserat på dess medicinska egenskaper, av grekerna och romarna. Den senare använde de unga stjälkarna som grönsaker. I Indien har det ansetts vara afrodisiakas pärla, inkluderat i sammansättningen av alla spännande drycker. I Europa under medeltiden tillskrevs magiska egenskaper till det, som hängde på husets dörrar för att skydda dem från häxor, förbannelser och dåliga andar. Hur man använder: Som kosttillskott, ta tre (3) fänkålskapslar om dagen, en (1) kapsel efter varje måltid.