MIMASA kuzu kommer från Kagoshima Prefecture på ön Kyushu, där den har odlats i över 100 år och för närvarande producerar 90 % av japansk kuzu. MIMASA kuzu framställs av rötter som är mellan 5 och 10 år gamla och har en volym på cirka 10 kg. Dessa egenskaper är optimala för att producera den bästa kvaliteten.
Kuzu extraherar överflödigt vatten från tarmarna och smörjer dem: det förbättrar symtomen på diarré och förstoppning. Det återställer styrkan i tarmen för att återställa peristaltiska rörelser och främjar en bra nivå av tarmflora. På detta sätt är det speciellt indicerat för förstoppning av den vidgade tarmen på grund av överskott av frukt, socker, kaffe och konstgjorda drycker.
MIMASA kuzu framställs genom att späda två teskedar i ett glas kallt vatten och sedan koka i cirka fem minuter, tills den får en gelatinös, färglös eller rosa och nästan genomskinlig konsistens. Den är kryddad med MIMASA ekologisk tamari eller MIMASA ekologisk tamari-shoyu. I kulinariska beredningar används det som ett naturligt förtjockningsmedel på grund av sin otippade smak. Den kan också spädas i kallt vatten och tillsättas under de sista minuterna av tillagning av soppor, grönsaker, grytor, grönsakspajer eller kakor (sprid ut den över ytan innan den går in i ugnen).
MIMASA kuzu kan även användas som salladsdressing eller till att laga fisk bland annat. Dess neutrala smak kombineras perfekt med vilken söt eller salt mat som helst och är lättsmält tack vare sin renhet. Vi kan tillsätta en MIMASA umeboshi till preparatet och även koka det, när vi vill stimulera levern och hjälpa till att reglera förstoppning.