Tranbäret är en frukt eller bär av en liten buske som växer vilt på vägkanterna i våta marker. Förutom att dess frukter har näringsmässigt och terapeutiskt värde, skyddar den också jorden från erosion. I östra Nordamerika använde ursprungsbefolkningen dess frukt till mat. En av dessa städer lärde engelsmän hur den användes 1620 och sedan dess införlivades den med den traditionella "Thanksgiving"-festivalen.
Tranbärsjuice är ett tillskott som är känt särskilt bland kvinnor för sin förmåga att hjälpa till att bibehålla urinsystemets goda kondition.
På 1920-talet upptäcktes att människor som konsumerade stora mängder tranbär producerade "renare" surare urin. Effekten av tranbär var att stimulera skapandet av ett kraftfullt ämne som kallas hippursyra, som visade sig ha en stark antibiotisk effekt på urinvägarna och ibland till och med eliminera bakterierna som orsakar infektionen. Men juicen har en mycket sur smak och av denna anledning innehåller många kommersiella drycker av denna frukt stora mängder socker (och kalorier) för att dölja denna surhet.
LAMBERTS Cranberry Complex erhålls från färska, mogna tranbär som först tvättas och avpektineras för att ta bort oönskade ämnen. Juicen dehydreras sedan vid låg temperatur och tryck för att erhålla ett sockerfritt koncentrat.
Detta säkerställer att de på sockerbegränsad diet kan dra nytta av tranbärens unika egenskaper. För att tillaga ett gram av vårt koncentrat används cirka 25 gram färska tranbär.
Tranbärskomplex blandas med en typ av lösliga fibrer, frukto-oligosackarider (FOS), med söt smak och som lätt löser sig, erhållna från cikoriaroten. FOS fungerar som prebiotika, vilket innebär att de främjar tillväxten av nyttiga bakterier som hjälper till att kontrollera problematiska skadliga bakterier.