Quercetin upptäcktes av J. Rigaud 1854. Det är ett naturligt, vattenlösligt pigment som finns i vegetabiliska livsmedel. Det är den vanligaste och vanligaste flavonoiden i mänsklig näring, och utmärker sig för sin höga antioxidantaktivitet. Många växter, oavsett om de anses medicinska eller inte, har mycket av sina fördelar att tacka de höga nivåerna av quercetin de innehåller. Till exempel innehåller vissa typer av lök, såsom rödlök, så mycket quercetin att föreningen står för 10 % av deras torrdensitet. Det har i experimentella studier visat sig ha många effekter på kroppen, inklusive hämmande av både produktion och frisättning av histamin, och är särskilt känt för sin antioxidantverkan. Nyligen genomförda studier visar dess bidrag till kardiovaskulärt välbefinnande. Quercetin finns i många frukter. I Storbritannien är äpplen (utöver lök) också de som ger störst mängder av det genom kosten. Varje 500 mg tablett ger betydligt mer Quercetin än 1 kg äpplen.
• Kraftfull antioxidant.
• Kan hjälpa till att upprätthålla kardiovaskulärt välbefinnande.