Detta vitamin isolerades först från äggula 1935 och finns i en mängd olika kombinerade former, både i djur- och växtvävnader. Hos djur lagras det i levern Biotin kommer från bios, det grekiska ordet för liv. Det är en intressant medlem av B-vitaminfamiljen. Det finns i många livsmedel, inklusive lever, sojaprodukter, nötter, havre, ris, korn, baljväxter, blomkål och fullkornsvete.
Jag vet också att det produceras direkt i vårt matsmältningssystem och vi kan absorbera det från denna källa. Däremot kan antibiotika och tarmsjukdomar störa dess normala produktion.
Biotinets egenskaper, som ett koenzym, gör att det kan delta i processer där kolhydrater och proteiner metaboliseras för att frigöra energin som finns i dem och delta i produktionen av prostaglandiner från essentiella fettsyror. .
Detta högpotenta tillskott erbjuder totalt 500 μg biotin per kapsel, en nivå som skulle vara svår att hitta i alla multivitaminer. Det är tillverkat i Storbritannien under strikta GMP-läkemedelstillverkningsstandarder.
Biotin bidrar till processen som frigör energi från maten och till normalt underhåll av hud, hår och slemhinnor. Det stöder också normal psykologisk funktion, nervsystemet och metabolismen av makronäringsämnen.