Active Hexose Correlated Compound (AHCC) är namnet som används för att indikera polysackaridextraktet som erhålls från den flytande kulturen av Shiitake-mycel.
AHCC-produktionsprocessen involverar odling av Shiitake-mycel nedsänkt i ett flytande medium, i vilket sackarolytiska (cellulas och glukosidas) och proteolytiska (proteas) enzymer verkar och modifierar svampens ursprungliga sammansättning. Efter en jäsningsfas och genom extraktionsprocessen som inkluderar ett separations-, koncentrerings- och steriliseringssteg erhålls AHCC, som omedelbart frystorkas för perfekt konservering.
När det gäller dess sammansättning vet vi att den innehåller en blandning av kolhydrater, aminosyror, lipider och mineraler, och att dess polysackaridhalt är betydligt högre än shiitake eller solsvamp. AAHCC skiljer sig från andra svamp-härledda kosttillskott eftersom det bara innehåller 2% beta-glukaner, medan alfa-glukaner är rikligt. I själva verket är en av de viktigaste substanserna den innehåller a-fa-1,4-glukan, en förening som delvis acetyleras av den enzymatiska verkan som mycelet utsätts för. Skillnaden mellan de två är den typ av bindning som länkar deras glukosmolekyler. Vår kropp innehåller inga enzymer för att smälta betaglukaner, men den utsöndrar enzymet alfa-amylas, som smälter alfa-glukaner. Dessutom har de senare en låg molekylär densitet (5 000 Dalton) som gynnar deras assimilering på tarmnivå mycket mer effektivt än andra glukaner, vilket skulle motivera den systemiska immunpotentierande verkan som observeras efter att de smälts och absorberats.
Därför verkar denna låga molekylära densitet av alfa-glukan vara ansvarig för bättre absorption av produkten och dess unika egenskaper. AHCC stimulerar det medfödda och adaptiva immunsvaret, vilket hjälper till att utrota infektioner, särskilt virus.