De 3 viktigaste aspekterna att utvärdera i en isoton dryck är:
Osmolaritet: Det måste vara en isotonisk dryck, det vill säga dryckens osmolaritet måste vara mellan 270 och 330 milliOsmoles/liter.
Gsn isoton har en osmolaritet på 280 mOsm/l
Elektrolyter måste innehålla minst natrium, kalium och magnesium. Natrium är den elektrolyt som förloras i störst mängd under sport, särskilt genom svett.
Hjälper musklernas och nervernas normala funktion . Om det inte byts ut på ett adekvat sätt, slutar det med att det orsakar hyponatremi, det vill säga en låg nivå av natrium i kroppen som bland annat är ansvarig för uppkomsten av kramper eller muskelspasmer.
Det finns även andra elektrolyter eller mineralsalter som också måste finnas i en isoton dryck, som kalium och magnesium. Båda elektrolyterna är nödvändiga för att bibehålla en optimal funktion av kroppens muskelaktivitet.
Kolhydrater: Glukos är den föredragna kolhydraten som bör ingå i en isoton dryck, eftersom den absorberas omedelbart och väl i kroppen används den lätt och snabbt av muskeln för att ge energi.
Dessutom bör förekomsten av glukosoligosackarider bedömas.Deras närvaro möjliggör bättre kontroll av dryckens isotonicitet, den stör magen mindre under träning och dessutom ger den en mer gradvis passage av glukos till blodet än ren glukos och kommer därför att ha en mer varaktig effekt på idrottaren.