Laktoferrin är ett multifunktionellt kroppsprotein. Dess namn kommer från lakto, eller mjölk, eftersom detta protein först upptäcktes i komjölk. Ferrin avser järn eftersom laktoferrin har järnbindande och transporterande egenskaper. Egenskaper och förmåner Laktoferrin finns i näs-, andnings- och gastrointestinala slemhinnor, tårar, saliv, galla, bukspottkörteljuice, urin och slem. En person får en stor mängd laktoferrin genom att dricka råmjölk och bröstmjölk direkt efter födseln. Även om våra kroppar producerar sitt eget laktoferrin, konsumerar vi aldrig så hög dos av laktoferrin som vi gjorde tidigt i livet. Faktum är att en västerländsk livsstil som inkluderar en kost rik på bearbetad mat, höga nivåer av stress (kronisk) och exponering för olika toxiner och patogener (miljömässiga) kan påverka en persons laktoferrinförråd negativt. Hur använder man laktoferrin? Det rekommenderas att ta 1 kapsel en gång om dagen under eller omedelbart efter en måltid. Överskrid inte den rekommenderade dagliga dosen.